Galerie

Veteranii


Umbla in carje, fara dinti, nu aud bine, nici nu prea vad si lumea din gara se uita cu lehamite la ei, ce mai umbla si astia si incurca lumea, nu vad ca noi am venit acu’ cu avionu’ si avem niste trolere cat carul, ne mai impiedicam si de ei, nu au liniste acasa, fug de moarte sa nu-i gaseasca, ai dreaq mosnegi! Macar de ar sta locului- dar uite, se agita prin tot vagonul, se mai si cauta unul pe altul, se striga dupa porecle de parca-s iar flacai, dar acu s-au modernizat, au telefoane mobile, n-ai treaba cu mosnegii! Si mai si glumesc, ca adica ii asteapta niste fete pe acasa, de parca noi nu stim ca is nevestele sau poate fiicele lor, la o adica tot niste babe, ce se mai grozavesc astia cu voce tunatoare, se cred mari crai, nu se uita in oglinda, nu pot sa se uite, ca-s garbovi si chiori.Le-am zice noi ceva de bine, dar se uita grasa aia urat la noi de cand ne-am urcat si poate ne mai ia la rost si asta ne mai trebuie, ca tot nu avem bilete si ne mai dau si astia de la CFR si jos din tren, da-i dreaq si pe ei.
Acu’ s-au aciuat slava Domnului si ca la comanda scot de prin ranite mancare si de baut, organizare ca la armata, cu tacamuri de campanie si cu servetul de rigoare intins pe masa , tuica, rachiu, la pahare de carton, ca-s mai rezistente la drum, au facut safteaua si se cinstesc. La ce or fi facut safteaua, ce mai au si ei de dat, numa’ gura e de ei. Intind mana spre cele de-ale gurii in ordinea gradului, hai, Munteanule, baga la ghiozdan, nu te codi, multumesc, dom’capitan, servesc, dupa dumneata. Dupa vreo doua guri de vin incep sa treaca peste protocol, ma scuzi, dom’ capitan, esti mai mare-n rang, da’ taaare mai esti retrograd, mai da-te si dumneata cu lumea. Lasa, Stanescule, ca „fata” mea ma iubeste si asa!” Si ce mai replici cazone, greu de reprodus, o colectie vasta de expresii picante, inserate cu talent exact unde trebuie, ca sa sublinieze artistic ideea tocmai formulata.
Bai, nu mai tac astia, credeam ca or ragusi naibii dar uite acu au trecut la restructurarea asociatiei veteranilor, au sedinta de dare de seama, fi-le-ar sedinta de ras sa le fie, de asta nu mai puteam noi, tre’sa stim si noi ca au probleme, de parca 36 de ore de cand umblam pe drumuri nu ne-au ajuns! Numa grasa de langa ei parca-i vaccinata, doarme ca nesimtita, ba parca mai si sforaie, poti sa treci cu defilarea toata prin vagon, nu numa’ cu bosorogii astia, pe ea nici in cot nu o doare. Iar noi si la buda tre’ sa mergem in alt vagon, ca la noi s-a rechizitionat de armata, iese unul intra altul, executa program de buda, sa traiti! S-au si asezat strategic, langa usa, in teren orientarea si pozitionarea sunt esentiale, orice racan mai istet trebuie sa stie asta, dara-mi-te ei!
Iaca vine supracontrolul, acu’ sa vezi pana se lamuresc astia cu mosnegii, ajung la capat de linie si nu-i mai termina de verificat, ce stiu ei?

Buna seara, biletele! A, sunteti veterani! Da, si avem si INSOTITORI! Da, si care sunt INSOTITORII? Pai al meu e pe aci, prin spate, ridica dom’le mana sa te vada omu’! Eu am INSOTITOARE, e doamna cu doi copii de aici!-se fuduleste Munteanu, el are INSOTITOARE, nu ca ailalti! Bine, zice supracontrolul, dar copiii??? Auzi, dom’le, dumneata sa nu faci bancuri cu mine, eu stiu REGULAMENTU’ si acu’ ma supar o data! Copiii NU PLATESC! CA N-AU VRSTA!- descalceste Munteanu lucrurile. Stanescu : Am avut si eu INSOTITOR, dar a coborat la Barlad si acu’ nu mai am! Aha, bine, zice controlul, dar dumneata? – il intreaba pe al patrulea. Al patrulea zice: stai oleaca. Se ridica si striga: Ba, ala cu paru’ cret, ce zici, dai banii sau nu-i dai? Nu! zice ala cu parul cret. Atunci nu, nu am INSOTITOR, zice al patrulea catre supracontrol. Bun, atunci va doresc calatorie placuta, le zice in final si pleaca mai departe. In urma lui, Munteanu se da important catre INSOTITOAREA lui: ai vazut, am rezolvat, nu a avut ce sa mai zica, eu stiu REGULAMENTU’! Doar i-am promis sotului dvs in gara ca rezolv, iar eu am CUVANT!

Ajungem la capat de linie. Veteranii fac schimb de numere de telefon cu INSOTITORII/INSOTITOAREA dupa caz, acestia din urma furisandu-se apoi prin multime cu capul in jos, sa nu-i mai vada lumea ca ei sunt cei carora veteranii le ureaza o seara buna si sa se vada cu bine, in gura mare. 

Tot mai bine cu HANDICAPATII, ca aia tac si-si vad de treaba, te lasa in pace, nu ca astia!

Brigada vesela pleaca sprintena- vorba vine- catre casele de bilete- lasa, plutonier, ca de data asta iti gasim noi un INSOTITOR ca lumea, nu ca  prostu’ ala increzut si fara CUVANT! Ca trebuia sa vorbim cu controloru’ sa-l dea jos la prima, asa trebuia!-il consoleaza dom’ capitan pe „al patrulea”.

Pe peretele garii se preling nestiute umbrele a patru flacai cu cusmele pe ureche , saltand voiosi ranitele pe umerii lati, fiecare ducand pusca la picior, sa nu sperie copiii- sau fetiscanele, ma rog- ca daca ii sperie, cine o sa mai faca roata in jurul lor acusica, cui or sa povesteasca ei pe unde au fost , ce au mai vazut si cu cine s-au mai batut?

Ei nu au renuntat. Nu accepta sa predea armele, deoarece au in sange lupta pentru supravietuire. Nu se plang ca sunt suprasolicitati, ca au program lung, ca trebuie sa aiba disponibilitate pentru program prelungit si pentru deplasari.  Pe vremea lor asta era modul de viata. Autocompatimirea nu face parte din job description. Cine este sub arme nu se retrage definitiv decat o singura data- cand nu mai respira. Pana atunci, este dator SA TRAIASCA. 

Ei nu au renuntat LA NOI! Tot asa cum, la 90 de ani, Sarbatoritul de azi nu a renuntat la POPORUL sau! Prin orice greutati a trecut, oricate dureri a indurat, nu ne-a abandonat! A vegheat asupra noastra, copiii sai si nu ne-a renegat , oricata lipsa de recunostinta si respect am aratat. 

Ei sunt cu totii veteranii nostri, parintii natiunii noastre, cu bune si rele. Alaturi de noi mereu, asa cum trebuie sa fie parintii adevarati.

Cat de adevarati parinti suntem sau vom fi noi?

Sau ne place sa fim doar INSOTITORI???


„SE STING VETERANII! (click pe titlu pentru link)

Se sting veteranii, lăsaţi în uitare,

Încet, în tăcere şi-n lacrimi, se sting.
Şi nimeni nu-i plânge! Pe nimeni nu-l doare
Că mor veteranii! Nici ei nu mai plâng!
Priveşte-i! Mai mişcă! Mai sunt încă vii!
Şi-aşteaptă să sune… un ultim atac,
Căci astăzi sunt iarăşi în linia-ntâi
Şi-aşteaptă semnalul. Şi rabdă. Şi tac.
Priveşte-i trecând, resemnaţi, spre vecie,
Păşind măiestuos, ca lumea să ştie
Că ei n-au cerşit, nu s-au plâns, n-au crâcnit!
Au luptat, au muncit, au tăcut … şi-au murit!
De-au fost generali, de-au fost simpli soldaţi
Pe front nu contează ! Nu este o lege
Să-ţi apere gradul. Eşti doar un bărbat
În lupta cu moartea. Şi moartea n-alege.
Din Est până-n Vest, întregul pământ
Cu sângele lor în război l-au udat.
Cu trupuri uitate sub cruci de mormânt
Tot drumul Golgotei a fost jalonat.
Iar cei ce-au scăpat de cumplitul infern
La matcă întorşi, au fost aşteptaţi
Potrivit obiceiului nostru etern
La Aiud, la Sighet, la Piteşti, la Galaţi.
De-aceea, copile, când trec veteranii
Cu feţele supte, de sfinţi bizantini,
Opreşte-te-n loc, că ei sunt titanii
Istoriei noastre! Şi … lor să te-nchini.
Sunt candele sfinte! Cât pâlpâie încă
Mai dă-le onorul! Aceşti oameni trişti
Ţi-au clădit viitorul în piatră şi-n stâncă
Şi-au murit pentru tine! Ca tu să exişti!

Un veteran de război…”

Poate vreti sa cititi si: Compassion- can we teach it?

Reclame

8 responses to “Veteranii

  1. Pingback: Patriotism is not a job assingment « POSITIVE TEACHER'S LOG

  2. Pingback: Is patriotism out of fashion? « POSITIVE TEACHER'S LOG

  3. Pingback: Este patriotismul demodat? | EDUCAȚIA PENTRU VIITOR

  4. Pingback: Portretul colportorului corporatist (strict personal) | EDUCAȚIA PENTRU VIITOR

  5. Pingback: 1 Decembrie 2011-voi ce simtaminte aveti azi? | EDUCAȚIA PENTRU VIITOR

  6. Pingback: Compassion- can we teach it? « DIARY OF A POSITIVE TEACHER

  7. Dumnezeule mare.Am citit postarea de doua ori, si inca ma ia cu fiori… Frumos scris. bine tintit. cei care trebuie sa inteleaga, inteleg mult mai multe.
    Felicitari. Te adaug in blogroll, pentru ca, promit, imi fac timp maine si citesc si postari mai vechi, si am sa urmaresc si postarile viitoare.

Comentează sau lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s