Galerie

Portretul colportorului corporatist (strict personal)


Acest text e un pamflet si recomand tratarea lui ca atare.

Sa zicem ca ai un coleg/ o colega care -din lipsa de ocupație, desigur- vine mereu cu opinii, pareri, initiative, recomandari. Si ca aceste idei pe care le lanseaza risca sa te scoata din zona de confort, pentru ca aplicarea propunerilor lui ti-ar da peste cap dulceaga si călâia rutină în care te complaci. Și să mai zicem că zgomotul pe care îl face riscă să ajungă pâââână suuuus, de tot, de unde să se întoarcă și să-ți zgâlțâie din temelii liniștea pe care ți-ai câștigat-o cu atâtea noduri înghițite pe când îl curtai pe ăl -de -sus exprimându-ți, cu dinții încleștați și cu gura înțepenită în zâmbetul standard, totalul acord cu el, ca să fii bine văzut…

Oare te simți amenințat? Oare mai incape vreo îndoială?

Și  atunci, ca să-ți recapeți poziția (e drept, ai fi dorit să fii tu cel cu ideile, deși, chiar dacă prin absurd acestea ți-ar fi venit, le-ai fi alungat oripilat de sentimentul pericolului iminent de asumare a răspunderii personale), acționezi cu arma arhaică cea mai la îndemână, că doar nu degeaba termenul există hă-hăăăăă! încă din antichitate și are traducere cam în toate limbile …

Cum? Păi, simplu!

În funcție de publicul care îți mai acordă credibilitate, dai zvonuri șoptite la ureche, pe furiș, cu ochii pieziși și cu ton de mare taină: că știi sigur că ideile ăluia nici măcar nu-i aparțin, că le-a luat dintr-o lucrare obscură pe care ai citit-o din pură întâmplare pe NET dar ai pierdut link-ul; că vrea să se răzbune pe X care a făcut acel comentariu la adresa lui/ei de față cu toată lumea; că un bun prieten terapeut (mă rog, asistent la Psihiatrie, dar ce contează?) ți-a spus că manifestările lui/ei denotă tendințe obsesiv compulsive ceea ce ar explica fervoarea cu care el/ea vorbește; ba, mai mult (adaugi tu la urechea unuia leit cu tine, calculând cu bună știință timpul de transmitere a informației la urechea cui trebuie), ai prins tu o discuție în care se vorbea că el/ea vrea să-i ia locul lui ăl-de-sus, de aceea sapă în toate părțile poate-poate…!!!

Ducând tu toate acestea la îndeplinire, te poți întoarce la viața fără griji, fericit că i-ai copt-o în așa un hal creatorului/creatoarei de idei, încât îi va trebui mult să realizeze ce ( l-)a lovit (-o) -dacă va realiza vreodată. Va crede că ideile lui nu sunt bune de nimic sau că e un neînțeles, se va manifesta ca atare, va deveni stângaci în relația cu colegii, neajutorat în comunicarea cu ăl-de-sus, va începe să se bâlbâie, va pierde șirul ideilor, va ridica vocea și va vâsli din mâini disperat pentru a-și regăsi echilibrul, se va acoperi de ridicol și tu… tu, fericitule, vei jubila făcând semne cu subînțeles spre cei care și-au aplecat urechea la vorbele tale: ”vedeți în ce hal e? vai de capu lui!!! cine îl mai ascultă????”

Și te vei întoarce surâzător la dulcea rutină, salutându-l jovial pe ăl-de-sus, sigur pe tine, că doar ți-ai arătat vigilența și loialitatea.

Eu cam atât am avut de zis. Cine are ochi de citit și minte de analizat, să o facă.

Strict personal, aș mai vrea să știu ce răspuns i se poate da cuiva care- pentru a verifica zvonurile- vine direct la tine, ca subiect al acestora, ca să te întrebe cu o dezarmantă naivitate inocență dacă sunt adevărate?

Dacă are careva un sfat, îl astept la comentarii.

Dacă v-a plăcut, poate doriti sa cititi si:

https://educatiapentruviitor.wordpress.com/2011/08/25/bloguitul-in-zadar-si-bunele-maniere-in-blogosfera/

https://educatiapentruviitor.wordpress.com/2011/10/25/veteranii/

https://educatiapentruviitor.wordpress.com/2011/10/16/accidentele-lui-serban-huidu-si-ce-invatam-noi-din-asta/

https://educatiapentruviitor.wordpress.com/2011/08/22/over-the-rainbow-analiza-pedagogica-de-text/

https://educatiapentruviitor.wordpress.com/2011/08/13/esecul-multiculturalismului-ei-nu-ma-nnebuni/

Adaug o referință din dex online , pentru a clarifica puțin conceptul.

COLPORTÁ, colportez, vb. I. Tranz. A răspândi știri, zvonuri etc. (false). – Din fr. colporter.
Sursa: DEX ’98 | Adăugată de hai | Greșeală de tipar | Permalink


Reclame

One response to “Portretul colportorului corporatist (strict personal)

 1. ”Inocentul dezarmant” mi-a raspuns printr-un mail:
  ”Buna Elena!
  Regret sincer ca nu sunt in stare sa ascult sfaturile mamei mele: „Cand iesi in lume, mai tine-ti si tu gura inchisa!”. Din pacate in aceasta „lume” mi-a produs multe necazuri faptul că „vorbesc cam multe”, dar cand cineva se ia de oamenii mei dragi, eu nu pot sa radb asta! Oricum reactia ta directa, sincera si mai ales tintita sper sa le inchida lor gura.
  Oare cat o sa mai treaca pana voi avea si eu curajul tau de a spune lucrurilor pe nume, de a ma elibera de toate sfaturile constrangatoare ale mamei mele (pe care ea oricum nu le respecta si nici nu-i convine cand i le intorc)? Oricum curajul tau ma ajuta sa cresc, sa am incredere in mine si, mai ales sa imi doresc sa stiu, sa invat sa pot face lucruri mai bune pentru ceilalti. Intr-un fel ciudat, fara sa ai o patalama (sau poate ai, dar eu sunt neinformata) esti unul dintre mentorii mei spirituali, care ordonează prin ceea ce scrie ideile care imi vin si mie uneori, dar nu reusesc sa le trec „pe curat”. Cand stiu ca exista oameni ca tine, imi fac curaj sa merg mai departe, cu sfaturile mamei in gand si cu faptele ei pe buze, sa fac in continuare meseria pe care o am in sange inca de cand aveam cativa milimetri si mama facea naveta pe malurile Prutului.
  Imi doresc ca oamenii mei dragi sa fie tot timpul deasupra zvonisticii si a tuturor celor care le doresc raul si sa ramana verticali intr+o lupta care oricum este tare nedreapta!
  Iti doresc multa lumina in suflet si ganduri inspirate, dar, mai ales fapte pe masura bunatatii tale nemaintalnite!
  Cu drag,
  Cea care spune prea mult si prea multe!”

Comentează sau lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s