Galerie

Antiplictiseală – 4


Dragii mei, iată alte activități – jocuri care se pot organiza în casă, cu materiale pe care le avem la îndemână. Vă precizez că, deși aceste activități par uneori fără mare valoare, ele vizează stimularea unor elemente care fac parte din dezvoltarea copilului. De asemeni, sunt utile pentru menținerea/ recuperarea unor procese psihice pentru bătrânii care au început să aibă probleme domeniul cognitiv.

Număr în continuare, de unde am rămas la Antiplictiseală – I:

  1. Comori ascunse17795730_1286278024790051_8432532890169749310_n

Materiale: un recipient transparent în care să se poată băga mâna; niște nisip sau pietriș fin, sau înlocuitori:  1 kg arpacaș, sau spărtură de orez (oricare din ele costă sub 3 lei), sau fasole (mai măruntă dacă se poate, dacă o veți găti, o veți spăla bine); 10-15 diferite obiecte mici (cheițe, pompoane, lego, mărțișoare fără ac, etc); o tavă/un capac de la o cutie de carton/ o tigaie.

Ascundeți în recipientul ales obiectele mici printre prin nisip/pietriș/boabe , să nu fie vizibile. Puneți recipientul pe tavă/capac de carton/tigaie, să nu vă transformați casa în plajă sau câmp agricol…

Copilul caută prin nisip/ pietriș sau printre boabe și scoate pe rând câte un obiect. Dacă sunt mai mulți copii, realizează asta pe rând.

-se pot număra obiectele găsite, pentru consolidarea numerației;

-se poate purta o discuție pentru fiecare obiect: ce este, cum arată, din ce e făcut, la ce folosește etc…

  1. Potrivire

8.a) Citire

Materiale: recipientul cu nisip/pietriș/ boabe + tava/capacul de carton/ tigaia de la exemplul 7;foaie de scris, stilou

-10-12 bilețele cu perechi de litere mari și mici de tipar(pentru consolidarea învățării literelor)

Literele mari se ascund în cutia cu nisip/ boabe, literele mici se așază pe masă. Se scoate câte o literă din cutie și se formează perechi cu cele mici de pe masă. Dacă se învață și literele de mână, se scriu și acestea pe foaia pregătită. Altă dată când jucați puteți schimba literele mari cu cele mici sau mai întâi le scrieți de mână, după aceea vă jucați cu cele de tipar.

-sau  10-12 perechi cuvinte- imagini (consolidarea citirii cuvintelor); 

Puneți bilețelele cu cuvinte scrise printre boabe în cutie, cartoanele cu imagini pe masă. Copiii scot câte un cuvânt, îl citesc și îl așază sub imaginea potrivită.

8.b)Numerație și calcule

Materiale: recipientul cu nisip/pietriș/ boabe + tava/capacul de carton/ tigaia de la exemplul 7; 10-12 bilețele cu

-numere 0-10, 0-30 sau 0-100(numerație) de exemplu (0-100) : 2, 8, 16, 19, 23, 34, 49, 54, 56, 67, 82, 90;

Jumătate din bilețele se pun pe masă și se ordonează crescător/ descrescător. Cealaltă jumătate se ascunde în nisip/ boabe. Apoi se extrage din cutie câte un bilețel și se așază în șir la locul potrivit.

-sau numere și descompunerea lor , de exemplu 15 și 10V5 (V este săgeată sub perechea de numere)

Numerele se ascund în cutie, descompunerile se așază pe masă. Se extrage câte un număr și se așază sub descompunerea potrivită.

-sau perechi formate din  operații și rezultatele lor, de exemplu 2X3 și 6

Bilețelele cu operații se pun pe masă, cele cu rezultatele se ascund în nisip/ boabe. Se scoate câte un bilețel din cutie și se pune lângă operația potrivită.

⊗Altă dată când jucați, schimbați ce a fost în cutie cu ce a fost pe masă.

  1. Mers în echilibru pe podea11

Material: bandă scotch colorată sau bandă de hârtie folosită la văruit, sau marker lavabil (testați mai întâi!!!); opțional: o carte cu copertă tare.

Trasați cu scotch/ marker 2 linii paralele de vreo 2-3 metri, la distanță de 15 cm între ele.

Participanții întind lateral brațele și parcurg traseul, punând câte un picior pe spațiul dintre linii.

Se poate face un concurs, cine depășește cel mai puțin marginea.

Pentru copiii mai mărișori, mai ales pentru micile domnișoare, se poate transforma jocul într-un exercițiu de mers elegant, prin parcurgerea traseului cu cartea pe creștet- se fixează pe cap, pe porțiunea mai netedă. Foarte amuzant, dar și util!

  1. Primăvara într-o cutie20170410_111922

Materiale: cutie cu nisip/ boabe de grâu/ spărtură de orez/ fasole sau ce avem prin casă; jucării miniaturale; bețe pentru amestecat zahărul la cafea; hârtie colorată; lipici; carioca.

Putem alege orice temă, nu doar primăvara. Așezăm jucăriile miniaturale să formeze un fel de imagine 3D. Decupăm fluturi, flori, copăcei etc , mai completăm decupajele cu carioca după caz și lipim pe bețele de cafea, lăsând jumătate de băț liber, ca să putem înfige obiectul obținut în nisipul/ boabele din cutie. Toată familia poate participa la realizarea acestei activități! Admirați rezultatul! Așezați produsul obținut ca decor într-un loc frecventat de toți participanții!20170410_112043

Mi-ar plăcea să primesc de la voi poze sau mesaje , să aflu dacă ați încercat ceva din ceea ce v-am propus în postările Antiplictiseală I, II, III sau 4 și cum a mers!

Sănătate și… stați în casă! Se pot face atâtea chestii!

 

 

 

 

Comentează sau lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s