Cristina (I)


 

Proverbs 10:1 ESV The proverbs of Solomon. ”A wise son makes a glad father, but a foolish son is a sorrow to his mother.”
Te-am cunoscut cu vreo douazeci de ani in urma, pe cand impreuna incercam sa aducem la lumina niste copii pierduti in ceata lanoasa a primilor ani de “democratie”. Pe cand parintii lor erau atat de dezorientati de noua ordine, incat –rataciti intre somaj si libertatea de a alege- unii ei au inceput sa uite cum sa aiba grija de copii, pentru ca mai intai trebuiau sa-si gaseasca SINGURI (pentru prima data in viata lor) un loc de munca, un acoperis deasupra capului, adica painea zilei de maine.
La inceput credeam ca nu prea ma agreezi, pentru ca acceptai prea putin sa participi la conversatii mai lungi de 2-3 replici.
Abia dupa un timp am fost in stare sa realizez ca, de fiecare data cand aveam prea mult de alergat, erai acolo! La fel de tacuta, cu aceeasi evitare a contactului vizual, ca o mucenica devotata unei misiuni numai de ea stiuta, pentru care nu cerea recunostinta altora. Erai alaturi de mine, muncind pana la uitare de sine, fara plangeri, fara pretentii, fara a astepta macar sa-ti multumesc. Si cand nu era nevoie sa fii langa mine iti gaseai un loc langa altcineva, care avea nevoie de ajutor.
Din “barfe’ am reusit sa aflu ca ai avut un esec in viata de familie. Tot din “barfe” am aflat ca aceea care ar fi trebuit sa-ti fie PRIMUL SI CEL MAI MARE APARATOR te cam repudiaza pentru asta.
Si tot din “barfe” am auzit ca se parea ca ti-ai fi gasit un suflet apropiat care sa te ajute sa-ti refaci sufletul sfasiat. M-am bucurat in tacere, pentru ca- ziceam eu- nu ai nevoie de CUVINTELE mele.
A mai trecut putin si ai adus pe lume jumatate din ce ai iubit tu mai mult- si abia atunci m-ai povestit (o singura data mi te-ai destainuit..de ce? ) ca tu, cea care ii ajuti pe toti neconditionat, nu ai niciun sprijin DE NICAIERI, ca nu stii cum il vei creste in camaruta aia cocotata pe o muchie de deal, fara apa, fara caldura, fara nimic…; ca nu stii ce sa faci, pentru ca “jumatatea ta” nu este tocmai ceea ce ai crezut si ca nu ai ce sa faci, pentru ca te temi de CE VA ZICE LUMEA daca ar vedea ca ai AL DOILEA ESEC….
Si atat. A fost prima si singura data cand ai rabufnit.
Viata ne-a indepartat (e un fel de a ma scuza pentru superficialitatea de a nu tine legatura cu oamenii importanti din viata mea????) si abia dupa cativa ani ne-am vazut in fuga, pentru ca iar erai tacuta, iar eram amandoua pe fuga si am reusit doar sa ne dam cate un sarut superifcial pe obraz.
Daca as fi stiut ca este ULTIMA DATA…
Si vine o zi de vara si vad din fuga la televizor o stire cutremuratoare, dar nu am cum sa inteleg ca e vorba de TINE, nu se poate asta, mi se pare- si schimb postul, revoltata de gandul negru ce-mi trece prin cap.
Si se face seara si acum alt post de televiziune da stirea si vad figuri cunoscute intr-o procesiune NEAGRA si aud despre TINE si raman suspendata intre mirare si cosmar, nu se poate, NU SE POATE, ce vorbesc oamenii astia, CRED CA E O CONFUZIE, este o gluma monstruoasa sau eu mi-am pierdut darul deslusirii cuvintelor sau poate AM INNEBUNIT DRACULUI si am viziuni macabre…
Si aud ce se spune despre jumatate din ce iubesti tu mai mult pe lume, si nu pot –NU POT SA CRED.
…………………………………………………………………………………………..
A trecut destul de mult timp de atunci si se pare ca va ma trebui sa mai treaca pana se va deslusi ADEVARUL tragediei.
De ce? DE CE?????
De ce tocmai tu, mucenico, a trebuit sa traiesti doar pentru a suferi si sa te duci atat de tragic?
De ce tu, care ai trecut cu atata discretie si bun-simt printre noi, a trebuit sa treci prin supliciul scoaterii in prim-plan a detaliilor sordide ale prea scurtei tale existente ?
De ce acum jumatate din ce iubesti tu mai mult are in loc de nume o oribila sintagma, mediatizata pentru a mai umple o rubrica de scandal ?
Draga mea, da-mi un sfat, as vrea sa stiu MACAR ACUM daca pot face CEVA…
PREA TARZIU???
……………………………………………………………………………………………
Daca –citind aceste randuri- ti-ai amintit de cineva care s-ar putea sa aiba nevoie de CUVINTELE tale, nu pierde timpul, ca sa nu fie PREA TARZIU.

Comentează sau lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s