Galerie

Antiplictiseală II.


Dragi  părinți, dacă treceți prin perioade de izolare, trebuie să aveți grijă și de voi! Trebuie să treceți cu bine pentru voi, dar și pentru copii, care vor vedea în voi ancorele de siguranță și confort, pentru că vor simți că aveți lucrurile sub control… sau măcar să le dați această senzație… Acum că s-a dat legea și am mari speranțe că mai mulți părinți vor putea sta acasă cu copilașii, zic să vă dau niște sugestii…

1. Crează o listă de activități pe care le puteți face.
E bine să aveți o listă de activități simple : un puzzle, jocuri , croșetat, cusut, vizionare de filme, videoclipuri, lectură, integrame, etc… etc. Scopul este distragerea de la situația existentă,  într-un mod sănătos.

 

2. Caută activități în care să implicați cât mai mulți membri ai familiei.

Activitățile gospodărești, jocurile, luarea de decizii privind programul zilei sau alte lucruri… sunt prilejuri de îndreptare a atenției și a gândurilor spre direcții constructive și de distragere de la partea neplăcută a situației… Cu cât va fi implicată mai mult fiecare persoană din casă, cu atât veți evita stările emoționale negative.

 

3. Fă un plan pentru fiecare zi.

Dacă stăm foarte mult în casă, ăsta nu e un motiv să lăsăm lucrurile la voia întâmplării. Copiii, în special, au nevoie de structură, de ordine în viață, de certitudini… pentru a le micșora anxietatea. Pentru binele tuturor, fiecare trebuie să aibă un plan, un program al zilei, cu activități personale dar și cu cât mai multe interacțiuni cu membrii familiei. Stabiliți niște obiective, niște activități, pe care ar fi bine să le și scrieți…

 

4. Ai grijă de stima de sine!

Schimbați pijamalele cu alte haine în fiecare dimineață, îngrijiți-vă, chiar gătiți-vă! Este foarte important ca fiecare să înțeleagă că merită să trăiască frumos, indiferent de situație! Pune masa cât mai frumos, pune un mic decor, fie și o jucărie care să înveselească masa. Structură, structură, structură!

 

5.Învață ceva nou!

Poate acum aveți timp să învățați ceva pentru care nu ați avut timp… Sau poate aveți un hobby cam neglijat în ultimul timp… Învățați un cântecel nou împreună cu copiii, faceți un ”curs de dans” pentru ei sau pentru voi, sau vă mai puteți distra împreună învățând cuvinte dintr-o limbă străină, amuzându-vă pe seama provocărilor de pronunție… Învățând în joacă, mai ales împreună cu familia, putem avea parte de momente foarte distractive, dar și de mici victorii necesare…

 

6. Încearcă să îți arăți recunoștința.

”Mulțumesc pentru că exiști!”… ”Îți doresc o zi frumoasă!”… ”Bine ai venit!”… ”Mulțumesc pentru că mă asculți… pentru ajutor… pentru sfaturi… ”… ”Bună dimineața! Te iubesc!”…

De cele mai multe ori, luăm ca ”normale” comportamentele și atitudinile celor apropiați, atunci când ne îndeplinesc așteptările- și nu avem reacții de recunoaștere a meritelor acestora. În schimb, practic la orice nemulțumire reacționăm negativ sau chiar agresiv. Ce ar fi dacă, prin viu grai …sau prin mesaje pe telefon… sau prin bilețele strecurate prin buzunare am transmite celor dragi, măcar din când în când, recunoștința noastră? O atenție anume trebuie să acordați partenerului/partenerei de viață, părintelui apropiat, copilului mai mare, fratelui/surorii, adică persoanei cu care împărțiți responsabilitățile cele mai mari- nu uitați că sunteți în asta împreună și fiecare dintre dvs. trece prin aceleași dificultăți…

 

7.Profită cât poți de soare și aer.

Dacă e soare și nu bate vântul, dacă pe sub geam nu trec prea multe vehicule și totul e liniștit, aerisiți bine casa și stați cât de puțin în soare. Dacă aveți o bucată de curte, cu atât mai bine!

 

8.Amintește-ți că izolarea este temporară.
Chiar dacă acum te simți singur, asta nu înseamnă că te vei simți întotdeauna singur sau nu vei găsi niciodată susținere. Mai util ar fi să profitați de situație pentru a face lucruri care să întărească și să ducă la un nou nivel unitatea și sănătatea familiei.

Comentează sau lasă un răspuns